Hvorfor gå på valpekurs?
Det er mange grunner til at det kan være lurt å delta på valpekurs, her kan du lese litt om hvorfor en burde vurdere valpekurs og hva som kan være lurt å se etter når en velger blant det store utvalget av kurstilbydere.
Nyttig trening
En av de innlysende grunnene til å delta på valpekurs er at du og valpen lærer treningsteknikker og øvelser som du får bruk for senere.
Øvelser som for eks. Innkalling, gå pent i bånd, hjemmealene trening, passering av andre hunder/folk mm.
Igjennom positiv trening vil du og valpen også få en bedre relasjon hvor valpen får høyre forventninger til deg, dette gjør det lettere å holde kontakt i overnevnte øvelser.
Teoretisk undervisning
De fleste valpekurs har en form for teoretisk undervisning i tillegg til praksis, men vi slenger det med her uansett.
Det er en fordel om valpekurset har en teori del i tillegg til praksisen. Fordi, erfaringsmessig er det vanskelig å få med seg alt instruktøren sier og forklarer når man i tillegg har en valp å holde styr på.
Derfor er det veldig nytt med en teori seksjon hvor man i ro og mak kan følge med på hva instruktørene tegner og forteller.
Veterinær og helse
Mange valpekurs har også tilknyttet seg veterinærer eller dyrepleiere og det er en veldig stor fordel om man ila. valpekurset får mulighet til å besøke en veterinær klinikk og gjerne få høre noen “ord fra veterinæren”.
Tidlig forebygging av mulige utfordringer
Som instruktør tilegner man seg veldig mye erfaring igjennom all den variasjon av valper og raser en møter på et valpekurs.
Igjennom denne erfaringen vil det være lettere for en instruktør, i en tidlig fase, å kunne gjenkjenne atferdsmønstre som kan utvikle seg til mulige utfordringer senere. Dersom en avdekker et mulig problem tidlig vil det være mye lettere å forebygge og gjøre tiltak, enn hvis man måtte behandle problemet i etterkant.
Mange valpekurs går over lengre tid samt mulighet til å gå på et oppfølgingskurs.
Dette er en veldig god løsning fordi det gjør at instruktøren og assistansen er tilgjengelig igjennom flere stadier av valpens utvikling.
Som de fleste som jobber med atferd vet, så kan man aldri 100% forutsi hvordan en atferd vil utvikle seg når man iverksetter tiltak. Her er det viktig å følge med på utvikling og kunne implementere tiltak for å “rette på kursen” før skuta er kommet litt for langt ut av kurs.
Tilgjengelig instruktør
Som nybakt valpeeier er ikke nødvendigvis Google ens beste venn.
Man finner veldig mange tips om tiltak og treningsmetoder på nettet hvor mange av disse også motstrider hverandre, dette er en perfekt oppskrift til forvirring, hva skal man gjøre?
På valpekurs har du tilgjengelige instruktører du kan spørre om helt spesifikke råd hvor de kan kartlegge din situasjon og deretter anbefale tiltak tilpasset din situasjon.
Sosialisering
Som valpeeiere hører man stadig om “sosialisering”.
At det er viktig å sosialisere valpen godt med så mange forskjellige hunder, folk og andre dyr som mulig slik at de lærer seg å omgås med disse senere i livet.
Sosialiseringsperioden
Fra valpen åpner øynene, i 3-ukers alderen starter “sosialiseringsperioden” og varer fram til valpen er ca. 12-13 uker.
I denne perioden utvikler hjernen seg veldig raskt og det er i denne perioden valpen lærer seg sosial atferd og kommunikasjon.
Hva er god sosialisering?
Sosialisering er en viktig del av valpens utvikling, men det er forskjell på god sosialisering og tilfeldig samhandling med andre.
Med ”God” sosialisering mener vi blant annet at valpen din får lært seg å bruke språket sitt, de dempende signalene sine, hvor også de andre respekterer din valp sine signaler.
Det er også viktig at valpen lærer seg å leke på en fornuftig måte, hvor valpene kan gjennomføre såkalte “rollebytter”, for eks. at hundene bytter på hvem som jager hvem. Det er også viktig at din valpe lærer seg og respekterer andre hunders kroppsspråk og signaler.
For at valpen din skal kunne lære seg å kommunisere med andre er det derfor viktig at valpen føler seg trygg med de individene den blir sosialisert med. Dette gjør at valpen opplever det hele som positivt.
Sosialisering er en læringsprosess hvor vi må fasilitere for best mulig læring.
Hva burde man tenke på når man velger kurs?
Det er en hel del faktorer man tenker på når man velger kurstilbyder.
I mange tilfeller kommer pris og lokasjon som de to viktigste, best mulig pris og kortest reisevei.
Dessverre kommer ofte innhold i andre rekke.
Innhold burde egentlig ligge på førsteplass, det er viktig å velge ut kurs med godt innhold.
Som nevnt tidligere er god sosialisering en viktig del av valpens utvikling og burde derfor være med på et valpekurs. Her burde instruktører sørge for at kroppsspråk og signaler blir respekter og at forsiktige og nervøse valper blir tatt hensyn til mtp. hvem de blir sosialisert sammen med.
En burde også se etter aktører som trener positivt.
En valp er helt fersk og aner ikke hva som er rett og galt.
Den trenger at du motiverer den til å ha lyst å være med deg, gjøre de tingene du vil og oppleve mestring igjennom å bli belønnet for rett atferd.
Det er mange negative bivirkninger ved bruk av “tradisjonell” straff så derfor burde man unngå dette i høyst mulig grad.
Det er vanskelig å vite hva man gjorde galt, dersom man ikke lærer seg hva som er rett.
Oppsummering
Så i korte trekk:
Se etter aktører med godt innhold. (Teoretisk og praktisk)
Bruker positive treningsmetoder.
Sosialisering under kontrollerte forhold med tilpasninger mtp. størrelse og aktivitetsnivå.
Og husk!
Ha det gøy med valpen din :)