Grunnleggende om kloklipp

Lulluen.jpg

The Basics

Hva er lurt å ha tilgjengelig? 

  • En god klosaks!

  • Blodstopper

  • Godbiter (Gode godbiter, det beste hunden vet) 

En god klosaks er viktig for en god kloklipp!
Vi trenger en saks som kutter neglen og ikke klemmer den.

Dette gjør det mindre ubehagelig for hunden.
De fleste av våre instruktører og ansatte på kennelen anbefaler denne saksen her: Millers Klosaks.

Pro tip: De fleste klotenger er utstyrt med en “stopper” som hindrer deg i å klippe for mye. Denne funker ikke alltid!
Ikke bruk den til å måle med, da vil du mest sansynligvis klippe for langt.
Stopperen fungerer fint dersom formålet er å ikke klippe av foten.

 

Now what?

Den første fella de fleste går i er å kun trene på kloklipp når man skal klippe klør. Håndtering av labbene er noe man burde trene på ofte men i små doser. Man trenger ikke sette himmel og jord i bevegelse for å trene på dette, det kan helt enkelt gjøres ved at man i en koseøkt bare stryker rolig på labbene innimellom, eller at man lærer hunden å gi labb også at hunden holder labben i hånda di, også etterhvert at du kan stryke på labben mens hunden holder den der. Dette kan man gjøre uten å blande inn klosaksen i det hele tatt og du vil få igjen for det i kloklippingen. 

Har du en hund som liker å få kos på magen? Da kan du ha hunden på rygg i fanget ditt og kose den på magen men også litt på labbene. Belønn gjerne med en godbit når du har tatt på labbene. En stor hund kan trenes til å ligge på gulvet.

Det er viktig å belønne hunden når du håndterer labbene, gjør dette til en hyggelig opplevelse. Klipp en klo og gi en godbit. Dette er kanskje en fin regel i starten. 


Den andre fella de fleste går i er å holde hunden fast dersom den prøver å trekke seg unna.
Dersom hunden ønsker å trekke til seg labben eller viser tegn til ubehag burde du slutte, ikke hold hunden fast.
Hunden opplever mangelen på kontroll over sin egen situasjon som et større ubehag enn selve kloklippingen. La de få lov å vise hvor grensene går og respekter de. 

 

Hvor skal jeg klippe?

En lang negl har form som et "nebb". Hold labben opp mot lyset og studer kloen. Det lyserøde området inne i kloen kalles nervesekken. Inne i denne går nerver og blodforsyning. Pass på så du ikke klipper denne, da det vil være svært smertefullt for hunden. En god teknikk for å klippe klør er å bøye benet bakover slik at man ser poten og klørne fra undersiden. Da er det lettere å se hva som er overflødig negl. Er du i tvil, er det bedre å klippe oftere men bare litt av gangen. 

I en lys klo vil du tydelig kunne se hvor feltet av nerver og blodårer slutter. Det er den tynne delen utenfor dette feltet som skal klippes bort. Klipp heller to små klipp enn ett stort. Skulle du være så uheldig å komme nær dette feltet, vil det begynne å blø sterkt. Det vil også være vondt for hunden. Her kommer blodstopper inn i bildet.

Dersom du klipper feil er det ingen grunn til panikk, jo mer panikk mor eller far får jo større grunn har hunden til å være redd/nervøs. Hold dere rolig å få stoppet blodet.

 

Valper

Begynn tidlig å venne valpen til at du håndterer poter og klør. Dette er viktig å gjøre helt fra hunden din er valp. Klipp ofte og lite av gangen. Klipper du bare litt av gangen og ofte vil både du og hunden venne dere til kloklippen! Man trenger ikke klippe hver gang heller, men prøv å gjøre det til en hyggelig opplevelse. Kloklipp skal ikke gjøres når valpen er lekelysten siden den da er vanskelig å få den til å være rolig, vent heller til den har lekt fra seg og har roet seg ned. Husk godbiter!

 

Husbandry – Gi hunden kontroll

Det finnes også håp for de hundene som har store problemer med kloklipp! 
Et nytt kurskonsept på Fjellanger som kalles “Husbandry – Choice & control”. 

Her gir man hunden kontroll over situasjonen og mulighet til å bestemme, dette gjør oftet at ubehaget i stor grad forsvinner.
Tenk litt over det, er det kloklippingen som er ubehaget eller er det at hunden ikke har kontroll over sin egen situasjon som er ubehaget?

- skrevet av Jonas Riise Johansen -

Forrige
Forrige

Hvorfor gå på valpekurs?